понедељак, 25. јануар 2010.

FINANSIRANJE NOVIH PROJEKATA

Malo zatišje i nejavljanje u zadnjih nekoliko dana usledilo je zbog aktivnosti koje su okupirale našu pažnju,  a koja je sa razlogom bila usmerena na drugu stranu. Pored privodjenja kraju svih potrebnih radnji u pripremi dokumentacije za podnošenje naše koalicione liste, radi se paralelno i na zadacima koji nas čekaju posle izbora. Ipak, posao počinje tek nakon izbora, a da bi mogli i kvalitetno da se nastupi i ne nuditi samo prazna obećanja, velika pažnja posvećena je obezbedjivanju uslova realizacije programa koji se u predizbornoj aktivnosti prezentuje.
Naše veliko zadovoljstvo je da možemo sada i ozvaničiti da je danas, u Švajcarskoj, dobijena POTPISANA GARANCIJA za mogućnost veoma povoljnog finansiranja svih značajnih proizvodnih projekata. Medju njima, ako se nadje potreba, može da se svrsta i izgradnja industijske zone. Strani investitor jeste interesantan, ali treba činiti sve da se i naše znanje i sposobnost iskoristi. Nedostatak novca, ili veoma skupi i nepovoljni domaći krediti za finansiranje projekata ne mogu i ne smeju da budu prepreka dobrom projektu, a sa ovime se upravo to i rešava.

19 коментара:

  1. Veoma interesantno. Ćutite, ćutite pa onda nesto udarite kao grom iz vedra neba. Moje pitanje je: da li ovo znači da se i drugi potencijalni domaći preduzetnici mogu uključiti u ovakve projekte? Molim vas da mi na ovo pitanje odgovorite, da ne ostane i ono bez odgovora kao i ona na prethodnim postovima. Unapred hvala.

    ОдговориИзбриши
  2. Da li cete pomoci opstini Negotin dovodjenjem investitora iako ne budete na vlasti?

    ОдговориИзбриши
  3. Post je na svom mestu. Odgovori na pitanja trebaju da se daju i ne znam sto se na nesto nije odgovorilo. Poznavajuci Vladimira,sigurno ima neki debeli razlog da to do sada nije uradjemo i nadam se da ce sve biti razjasnjeno. On je covek koji sve odradi kako treba, bar po onome koliko ga poznajem i ostaje mi da verujem, da ce i ovo sigurno resiti, mislim na odgovore na pitanja.

    ОдговориИзбриши
  4. @16:34 - Naravno da je pruzena mogućnost svim preduzetnicima. Da pojasnim u kom smislu su ovo jeftina finansijska sredstva: kredit koji se odobrava je sa rokom otplate na 16(šesnaest)godina, sa fiksnom kamatnom stopom od 5,75% na godišnjem nivou. Uporedite to sa uslovima domaćih banaka.

    @18:31 - Verovatno je Srbija jedna od retkih zemlji gde je ekonomija zavisna od politike. Krajnje je vreme da se to već jednom i promeni. Ipak i sam naš naziv je Živim za Negotin, a ne Živim za Vlast ili nešto tome slično. Pokušaji da se dovedu strani investitori bili su i sa prethodnom vlašću, a i sa sadašnjim Privremenim organom. Pogledajte sajt Opštine Negotin (http://www.negotin.rs/article.php?lg=cp&id_article=2354). Videćete da smo na sastanku sa Predsednikom privremenog organa bili i mi prisutni (ovo je bio drugi sastanak sa Gospodinom Laberta Wesselom, prvi je odžan pre nekoliko meseci). Upravo, ovaj kontakt ostvaren je zahvaljujući našem angažovanju. Nažalost, kako stvari stoje, (barem po onome što mi je pre 4 dana na sastanku u Holandiji rekao Gospodin Wessel, da po njegovom mišljenju od posla neće biti ništa, već je njegov dolazak iskorišćen samo u predizborne marketiške svrhe) i ovaj pokušaj dovodjenja stranih investitora doživeće neuspeh. Na vama je da razmislite kome ćete ukazati poverenje da se nešto ubuduće i promeni. Naravno da hoćemo raditi na tome da se dovode strani investitori (mada ovo nije tema ovog posta), ali pitanje je dokle se to može i raditi ako su do sada svi pokušaji propali.

    @19:48 - Na sva pitanja će se odgovoriti. Na neka se može odgovoriti odmah, na neka je potrebno sačekati malo(primer oko kandidata za odbornike, odgovor će uslediti nakon podnošenja dokumentacije IK).

    ОдговориИзбриши
  5. Ja se u potpunosti slazem sa time, da je situacija i vise nego losa, svako ko sedne u fotelju, digne nos i saradjuje samo u smislu: ja, za mene, ja sam zakon, preko mene ne moze i tome slicno. Iskusio sam ja na sopstvenoj kozi. Svi se prave ludi, niko te ne pogleda, a onda negde sa strane neko ti kaze: ma ako gurnes u dzep hiljadarke, razgovarace se sa tobom, to ne ide drugacije. Eto to je moje gorko iskustvo, javno ga iznosim, jer je zalosno da biramo ljude koji se posle ponasaju kraljevski sa nasim parama. A mi? Obicni smrtnici, koji bi hteli da napravimo nesto, em da dizemo kredit da bi nesto napravili, em da dizemo jos jedan kredit da popunimo kraljevske dzepove, jer oni mesaju privredu i politiku, pa ako nisu u njihovoj stranci, nemoj ni da im ides. Cuti i pravi se da nista ne znas. Ma gorko je to iskusenje. Mnogo gorcine se je u meni nakupilo i ja sam za promene, samo da vise ne vidim ove kraljeve, smucili mi se. Sad bi se uveliko radilo, da nije bilo njih takvih. Ovako cekam, cekam, te ovaj, te onaj, dokle vise. Ostarismo u cekanju i tapkamo u mesto. Ko god bio na vlasti, mislim da ce im ova stranka na bilo koji nacin izbiti kraljevstvo iz glave. Vreme jeeee.
    Ogorceni ocevidac.

    ОдговориИзбриши
  6. Lepo bi bilo, da uz zakljucak, da od posla neće biti ništa, napišete i šta je to što je odbilo eventualne investitore. U stvari, još lepše bi bilo da čujemo šta to potencijalni investitori traže da bi investirali.
    Svedoci smo da su dolazili i odlazili, ali nikad nismo čuli u čemu je problem, sem paušalne ocene.

    ОдговориИзбриши
  7. @without case - Na neka preliminarna pitanja tipa šta strani potencionalni investitor traži da bi investirali,
    dati su odgovori u postu STRANI INVESTITOR od 16 januara. Medjutim, kada se na neki način (ubedjivanjem, molbama, ličnim poznanstvom i sl.) i ubedi strani investitor da je Opština Negotin pogodna za investicije i privoli se da dodje, kako bi se detaljnije i upoznao šta mu se nudi...e tek tada nastaju problemi.
    Prvi problem je u komunikaciji. Nepoznavanje stranih jezika, pogotovu terminologije koja se koristi u business-u prstavlja veliki problem. Ostavimo se za trenutak i ove terminologije. Nepoznavanje "običnog" komuniciranja na jednim od stranih jezika je toliko mnogo prisutno u svakodnevnom radu u Opštinskoj upravi. Ne znam, nisam siguran, ali do sada, kada god sam dolazio sa stranim investitorom, nikada se nije pojavljivao nijedan prevodilac za strane jezike. Prevodjenja sam morao raditi ja. Ajde, nekako i to da "zanemarimo".
    Tek sada nastaju i glavni problemi: Po nekada, na ovim sastancima pozivaju se rukovodioci stručnih službi opštine. Tada, na videlo izlazi da su imovinsko-pravni odnosi kompletno nesredjeni. Zamislite, ako se ne varam, Krajina Vino (novi podrum) i dalje u katastru se vodi kao njiva ili livada...ili nešto tome sličnom. Ovaj objekat, do danas još nije niti registrovan, niti ma upotrebnu dozvolu. Ovo je samo primer, a ko zna koliko ih još ima sličnih. Šta se onda nudi investitoru da kupi, ili da na nekim novim lokacijama izgradi novi objekat? PODATAK: od svih sela u Opštini Negotin, samo Mihajlovac ima završen Detaljni urbanistički plan. U redu, opet "na mišiće" ubedi se nekako potencionalni investitor da će se to i za veoma kratko vreme i srediti. Sada, na scenu nastupaju stručne službe, OD KOJIH SE TRAŽI DA REŠE PROBLEME, a od kojih se uvek do sada dobijao odgovor tipa:
    a)TO NE MOŽE DA SE URADI,
    b)TO NIJE U SKLADU SA PROPISIMA (najčešće se iza ovoga kriju,
    c)TO NIJE U NAŠOJ NADLEŽNOSTI, VEĆ JE DRUGA SLUŽBA KOJA TO OBAVLJA,
    d)TO NIJE U INGERENCIJI OPŠTINE, VEĆ MORATE DA VIDITE SA NEKOM IZ BEOGRADA (niko nikada nije rekao...to nije u domenu opštine, ali mi preuzimamo na sebe obavezu da odmah pronadjemo način kako, gde, sa kime...da se to uradi). Uvek, do sada, govorim Vam ovo iz ličnog iskustva, NEZNANJE ILI NEHTENJE DA SE NEŠTO URADI prikrivalo se je sa ovih nekoliko primera koje sam Vam naveo. Stručna služba, sam naziv joj kaže, mora da pronadje način,POTPUNO LEGALAN, kako i da završi posao. Radnik, pogotovu rukovodilac u stručnoj službi, nije saobraćajac koji samo daje putokaz gde da se ide da se nešto završi, ili kako je do sada bio primer, da se pokaže da se je upalo u "ćor sokak". Koliko demagogije ima u rečenici koja se do sada ko zna koliko puta čula: "Pa on je stari radnik u toj službi..." Do sada, kako stvari stoje, on je samo neko ko je zauzeo to radno mesto, dobija platu za to, a dokle nas je doveo njegov (njihovi) "rad" svi vidimo. Ne govorim za sve službe, nisam upoznat sa svima, govorim samo o nekim sa kojima sam se do sada susretao.
    Kako vidite, novoj vlasti u Negotinu, ako želi nešto da pomakne unapred, barem po pitanji stranog investitora, predstoji ogroman posao nakon izbora. Ovaj posao može se uraditi samo u potpunoj saradnji svih političkih struktura, bez obzira na stranačku pripadnost.
    I da se vratimo na sam post, ovo šta je navedeno, važi potpuno isto i za stranog i domaćeg investitora, ne računajući samo jezičku barijeru u čemu domaći ima prednost.

    Dragiša Racić

    ОдговориИзбриши
  8. Molim Vas,napravite prezentaciju kredita kao i mogucnosti ulaganje u neki biznis. Obavezno organizujte obuku za izradu BIZNIS PLANA.

    ОдговориИзбриши
  9. G/dinu Racicu,izjavili ste da Opstinska uprava nema radnike za komunikaciju sa stranim investitorima.Izrekli ste potpunu neistinu.Opstinska uprava ima 5 radnika koji su strucni da komuniciraju sa stranim investitorima.Nasi radnici rade projekte na engleskom jeziku,po mojim saznanjima,8 godina unazad tako da <> ne postoji.To sto Vas domacin u opstini nije hteo da obezbedi prevodioca morao bi da objasni razloge.Vas stav prema strucnim sluzbama je ,u osnovi,nekorektan jer ne govorite konkretne dogadjaje kako bi se mogla identifikovati sluzba,rukovodilac ili radnik koji se ponasa kao <> Vaseg domacina ispred opstine Negotin

    ОдговориИзбриши
  10. @miki - finansiranje se obavlja preko fonda americkog životnog osiguranja. Nadam se da ce me svi razumeti da detalje kako se obezbedjuju sredstva ne mogu javno publikovati, ipak radi se o poslovnoj tajni. Uglavnom na taj nacin obezbedili smo sredstva za našu industriju bio etanola u Brazilu u visini od 1,8 miliarde dolara. Na isti način se obezbedjuju i sva ostala sredstva, za potrebe bilo gde u svetu. Dugo nam je trebalo i vremena i saznanja kako ovo uraditi. Uslove pod kojima se sredstva dodeljuju već sam napisao, a može slobodno da se kaže da je to jedna vreća bez dna. Ali, da ne bude zabune, sredstva se ne dodeljuju za donacije, već isključivo u ekonomske svrhe.

    Što se tiče obuke ia izradu biznis planova, naravno da se može obaviti. Postoji možda jedna povoljija varijanta: neka potencijalni investitor sačini ideju svog biznis plana,u najkraćim crtama, a stručna služba opštine neka ga napravii dostavi ga GRATIS onome ko ga traži. Ipak, izrada biznis plana zahteva elementarno poznavanje finansijskih i knjigovodstvenih propisa, pravnih propisa, delova zakona o radu i još podosta toga. Pogrešno je mišljenje da je biznis plan samo skup nekoliko listova papira koje investitoru služi samo u svrhu dobijanja kredita. Odraditi dobar projektovani bilans uspeha, bilans stanja i projektovani tok gotovine (koji su samo neki od elemenata biznis plana), znači unapred sagledati koliko će se uspešno posaoi odvijati, a da ne govorim i o nabavci pisma o namerama od potencijalnih kupaca, ili dobavljača sirovina. Sve se to može savladati kroz neki kurs koji se može organizovati...ali po mom mišljenju, najbrže, najjeftinije i najstručnije se može uraditi u saradnji sa nekom od službi u opštini. Naravno, strogo voditi računa da je svaki biznis plan dokumenat koji predstavlja poslovnu tajnu.

    ОдговориИзбриши
  11. Pa mogu da kazem jedino svaka cast, jedini se bavite konkretnim i konstruktivnim stvarima. Ne bavite se stvarima tipa onaj je uradio ono, ovaj je uradio ovo, Kritikujete, ali kritike su dobronamerne u smislu nekakvog poboljsanja i sto je najbitnije kada kritikujete dajete i predlog kako bi trebalo da se uradi. Po vama se vidi da vi i znate kako stvari trebaju da se rade. Vase kritike nisu ismejavanja pojedinaca i da sa time prividno podizete rejting. Zaista, svaka cast.

    ОдговориИзбриши
  12. Obavestavamo gradjane opstine Negotin da se o aktivnostima SNS Negotin od nedavno mogu informisati na nasem sajtu.Adresa je www.snsnegotin.org.rs
    Zahvaljujemo na ustupljenom prostoru!
    SNS Negotin

    ОдговориИзбриши
  13. Zasto neko ne obeca da ce sagraditi bazen zatvorenog tipa ili nesto kao wellness spa centar. Mozda neku vrstu akva parka na Dunavu. Uredjeno setaliste ka Bukovu i Badnjevu, sa biciklistickim stazama i odmaralistima, naravno i osvetljenjem. Mozda da ozeleni centralni deo grada i postavi jos vece i lepse zabavne parkice za decu. Pa eto i klizaliste u balonu gde bi se i po nepovoljnim vremenskim prilikama deca klizala, i organizovati npr. karaoke na ledu, modnu reviju, bacanje kugle i sl. A lepo bi bilo napraviti i zoo vrt i zaposliti u njemu mlade ljude. Eventualno privuci neku firmu, smanjiti joj opstinske takse i pokloniti gradjevinsko zemljiste kako bi se takodje zaposlilo i nesto proizvodilo .
    Eto to su neki od zahteva koji bi zasigurno nama ovde poboljsali uslove zivota u gradu i opstini, tako da se ljudi ne iseljavaju odavde.
    Dajte neke konkretne ciljeve i namere, a ne samo pljuvanje i huskanje i jedni i drugi i treci!!!

    ОдговориИзбриши
  14. @ anonimnog 26. јануар 2010. 17.30 ....
    kako mozete nekome reci da iznosi neistinu? Po cemu ste vi tako sigurni u vase reci u potpunosti. Govorite o necemu gde ili niste bili prisutni, pa govorite napamet, ili ovim branite neciji nerad, donosim zakljucak iz vasih iznetih "istina". Zapravo zna se, nekoga branite za njegov nerad i neinteresovanje. Zar ne mislite da ovim jos vise govorite o situaciji u kojoj ste po svemu sudeci i vi ucesnik, inace ne bi ovako pricali. Dokle god bude bilo ovakvih odgovora poput vaseg, od te opstine nema nista. Pitaju se samo gradjani kome sve ovo ide u stetu, dok vama ide u korist ocigledno, jer sto se vise ovako cujete, vazite za nekoga ko samo dobije platu i super mu je. Pitate li se dokle ovako? Znate vi ko je u svemu veliki covek? Onaj koji ako nesto ne radi kako treba, nekom greskom, odmah pogleda u cemu je problem i organizuje sve da se stvari poprave. Po svemu sudeci ovde to nije slucaj, jer ovde se jos ponosite neradom, ne slusate primedbe, vec namecete svoje "istine" ne. Zna se koliko cete ovo shvatiti, jer i za to treba covek biti majstor. Prema tome to je to sto nedostaje u opstini STRUCNOST. Daleko ste vi od toga, ili ne zelite da se zblizite, jer vam je ovako lepse. Stos je u tome sto svako bure ima dno.

    ОдговориИзбриши
  15. @ 28. јануар 2010. 20.46
    sta vam vredi obecanje i posle ludo radovanje. Sve dok se ovako radi, ne moze neko da nesto izrealizuje. Problem je zapravo u izrealizovanju svega. Bilo je ljudi koji su dolazili da pokazu projekte takvih vrsta i ima ljudi koji imaju i novca i zelje da rade takve projekte. Prvo, to sto oni misle da ce neko doci uloziti pare i sve vam da na izvolte, bez i da nadoknadi svoje troskove kroz ulaznice, to nema nigde u normalnom svetu. Ja sam se klizala, plivala, skijala, po svetu i nigde nije dzabe. Niko ne moze da razume, da prvo treba da se imaju radna mesta, na broju jedan, pa zarade se plate ko svuda u svetu normalnih ljudi, pa se kupuje sta se zeli i ide se gde se zeli i kliza se i skija i kupa i sve sto ti srce pozeli, ali treba to neko da razume. Najgore je sto vam pred izbore obecaju sve kakve sarene lazi, i svako shvati da je sad ili nikad, da eto do sad nisu, ali sad ce da naprave. Ili napravili su nesto sto nema neke vece svrhe, ali im je tako najvise odgovaralo. Da li se zapitate, gde zapravo nije kako treba?MAKSIMALNI PROFIT kad funkcionise, sve funkcionise. Moj sef je pun para, ali smo i mi dobro stojeci, a on placa na sve porez, da, od toga se prave bazeni, ili tako nesto, pa opet tu neko odrzava i naplacuje i pune se kase, sve to ima i svoje troskove, ali sve to ide po najboljem redu, jer je moj sef prvi, koji i radi i odradi sve kako treba i svi ostali slicni njemu. Po meni je bas ovde mnogo toga objasnjeno i razjasnjeno, pa ako mislite da bude bolje za Negotin, budite malo realniji prema svemu, a i dobro pazite sta birate. Bogami nije valjda da u svetu znaju, a tu ne znaju. Previse se dozvoljavate, da vam oni kazu sta da radite, dok oni vas nagovaraju na ono sto njima odgovara da ostanu tu gde im je najepse. Ali sta imate vi od toga? Bas ovo sto je sadasnja situacija. Zelim vam, nek vam je bog upomoci.

    ОдговориИзбриши
  16. Slažem se sa prethodnim komentarima da je "javašluk" i nerad preplavio sve ustanove javnog tipa i da tu treba raščistiti stvari.
    Bez želje da bilo koga uvredim, moram reći da ste vi koji ste otišli odvade, najverovatnije shvatili da je teško ili nemoguće bilo šta promeniti ovde. Pretpostavljam da je pored egzistencije, to bio primarni razlog odlaska. Zašto mislite da je sada moguće bilo šta promeniti, ako ni vi niste mogli to da ostvarite?
    Sve više ljudi razmišlja da krene vašim stopama i odustane od borbe sa vetrenjačama. Linija manjeg otpora je uvek bila najlakši put. Oni retki koji su imali energije da ceo život posvete borbi za promene, na kraju su neretko izabrali put bez trnja.
    U upravama bilo državnim bilo lokalnim, isprepletani nepotizam, korupcija i težnja održanja statusa quo, je impregnirana i cementirana bezmalo armiranim betonom. Pijuci koje držimo u rukama su beznačajan faktor, bez teške mehanizacije.
    Inertnost i lični interes su odlike svih koji se trenutno ovde bave politikom. Oni drugi koji su shvatili beskopmromisnu težnju ovih prvih su odustali od politike, davno još. Verujte mi, sa njima se ne možete boriti! Apriori ste u knockdown-u jer pravila ne postoje a i sudija ima kataraktu.

    ОдговориИзбриши
  17. @without case - potpuno je tačno što ste naveli. Slažem se sa Vama da bi možda većina ljudi krenula stopama, kojim su oko 13.000 ljudi iz Opštine Negotin učinili do sada. Da li je neko učinio to iz ekonomskih razlog (po mom mišljenju većina), a neko iz nekih drugih u ovom trenutku to nije ni bitno. Treba sagledati drugu stvar. Jeste, uvedena je vizna liberalizacija, ali shvatite da posla nema ni na zapadu. I tu je prisutna sve veća nezaposlenost, a pored toga oslobadjanje od viza podrazumeva se samo za turističke svrhe. Nemoguće je sa njome dobiti posao. Postoji čak i mišljenje da su uvedeni novi biometrijski pasoši baš iz razloga da se uvede stroga kontrola radnika koji su "na crno" i eventualno smanjivanje njihovog broja. A ima ih neverovatno puno.
    Druga stvar, koja se uočava u zadnje vreme, je migracija u Vojvodinu. Moguće je da je to jedina šansa za nekakav odlazak. Koliko je to dobro, ne znam.
    Moguće je da je odlazak negde linija manjeg otpora, ali upitajte se sami GDE OTIĆI? Broj koji moze negde otići je u promilima.
    Razlog našeg pojavljivanja na političkoj sceni je upravo taj: uvodjenje teške mehanizacije, kako ste sami naveli. Tražimo dozvolu investitora da ovu mehanizaciju od 8. marta uvedemo na gradilište. Ujedno nudimo i UGOVOR investitoru, sa klauzulom da ako mu se ne svidja primena te mehanizacije i način kako se sa njome upravlja, na zahtev investitora, taj ugovor se raskida, odmah.
    Dragiša Racić

    ОдговориИзбриши
  18. @ blogger without case , ne znam da li si toliko ozaloscen zbog svega i prosto klonuo i pomirio se sa sudbinom te opstine, ili si jedan od tih koji zeli da suzbije borbu nekih koji zele promene i zele da se oterase loseg. Mislim da je ipak neukusno izjasnjavati se na ovakav nacin, jer ima nas mnogo kojima su oci se otvorile, sve vidimo , a ne zelimo da se mirimo sa ovakvom situacijom. Ako ogroman broj ljudi- biraca misli kao ja pre ili kasnije cemo ovo promeniti. Ne vidim zasto moramo kao ti da sedimo skrstenih ruku i gledamo ovaj cirkuz. Jednostavno cemo glasati drugacije od tih takvih. Zas sve ima resenje, samo se mora raditi, ja tako verujem da resenjas uvek ima, a mi ta resenja biramo sami. Razgovaracemo za 10 godina. Negotin mora da promeni svoju situaciju, cak i ako ne budu neki to zeleli. Glad te natera da pojedes cak i crve ponekad. A nemastina natera da se tuku mendjusobno.

    ОдговориИзбриши
  19. Aman ljudi - sta vam je?
    Pa covek ima ideje i daje konkretne predloge. To je dobro.
    Zato molim sve UZDRZITE SE.
    Daj te priliku onima koje izaberemo 7.3.2o1o.g. da ga POZOVU NA RAZGOVOR i daj BOZE da se nesto ostvari, pa onda pustimo "svoju volju" da da oduske.
    Nisam rodjen u Negotinu, ali uzivam kada setam centrom naseg grada pa i sire.

    ОдговориИзбриши